Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-09@03:55:34 GMT

گواهی سپرده و کارایی آن چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۰۳۵۰۴۷

گواهی سپرده و کارایی آن چیست؟

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان ، سهامداران بازار سرمایه همچون سایر سرمایه گذاران پیش از سرمایه گذاری باید مجموعه ای از آموزش ها را فرا بگیرند. این روزها فعالیت در بورس بیش از هر زمان دیگری به دغدغه گروهی از افراد تبدیل شده است، به همین دلیل  قصد داریم شما را با یکی از مفاهیم بازار سرمایه آشنا کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گواهی سپرده نوعی اوراق بهادار است که به صاحب آن این حق را می‌دهد تا سود سپرده را دریافت کند. یک گواهی سپـرده دارای تاریخ سررسید و یک نرخ سود ثابت است که می‌تواند با هر عنوانی توزیع شود.

گواهی‌های سپرده به طور عمومی توسط بانک منتشر و توزیع شده و اصل سپرده و سود‌های پرداختی نیز توسط بانک تضمین می‌شوند. مدت‌زمان گواهی سپـرده به طور معمول از یک سال تا پنج سال به طول می‌انجامد و سود پرداختی به دارندگان سپرده به‌صورت دوره‌ای (ماهانه یا هر سه ماه یک‌بار) از طریق کوپن‌های گواهی‌های سپرده در دسترس افراد قرار می گیرد.

گواهی سپرده جوان ترین و در عین حال از مهمترین ابزار‌های بازار پول به شمار می‌رود. این گواهی از اوایل دهه ۱۹۶۰ میلادی مطرح شد و به دلیل انعطاف‌پذیری، تنوع و بازار دست دوم سازمان یافته، به سرعت گسترش یافت، به‌گونه‌ای‌که هم اکنون از مهمترین منابع تأمین مالی بانک‌های تجاری و همچنین از اجزا مهم پرتفوی سرمایه‌گذاران به شمار می‌رود همچنین این اوراق در یک دسته‌بندی کلی به  دو بخش قابل انتقال و غیرقابل انتقال تقسیم می‌شود.

دارنده گواهی سپرده قابل‌معامله یا قابل انتقال می‌تواند آن را قبل از تاریخ سررسید در بازار دست دوم به فروش برساند. به همین دلیل این گواهی‌ها از نقد شوندگی بالایی برخوردار هستند، زیرا دارنده آن در صورت نیاز به پول نقد می‌تواند آن را در بازار دست دوم به فروشد.

اما گواهی‌های غیرقابل مبادله یا غیر قابل انتقال، قابل فروش مجدد نیستند و دارندگان آن در صورت نیاز به وجه نقد تنها می‌توانند به مؤسسه سپرده‌پذیر مراجعه و با تحمل جریمه در نظر گرفته شده، سپرده خود را از مؤسسه خارج کنند. حداقل دوره سررسید گواهی‌های سپرده هفت روز و حداکثر آن نامحدود است. اما در عمل بیشتر گواهی‌های سپرده با سررسید کمتر از یک‌سال منتشر می‌شوند و در بین آن‌ها، گواهی‌های سه ماهه و شش ماهه از عمومیت بیشتری برخوردارند.

انواع گواهی سپرده

گواهی‌های سپرده قابل‌معامله براساس ارزش اسمی به دو دسته گواهی‌های بزرگ و گواهی‌های کوچک تقسیم می‌شوند. برای نمونه در آمریکا ارزش اسمی گواهی سپرده­ی بزرگ بیشتر از یک میلیون دلار و ارزش اسمی گواهی سپرده کوچک کمتر از یک میلیون دلار است. گواهی‌های سپرده بزرگ اغلب به وسیله بانک‌ها، صندوق‌های سرمایه‌گذاری، سرمایه‌گذاران نهادی (مؤسسات سرمایه‌گذاری) و صندوق‌های بازار پول خریداری می‌شوند، در حالی که اغلب مشتریان گواهی‌های سپرده کوچک، اشخاص هستند. همچنین نرخ بهره گواهی سپرده کوچک، کمتر از گواهی سپرده بزرگ است.

به طور معمول گواهی سپرده قابل‌معامله، براساس بازار در نظر گرفته شده برای فروش، به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم می‌شود، نوع داخلی این گواهی‌ها برای فروش در داخل کشور و نوع خارجی آن برای فروش در کشور‌های دیگر به صورت ارزی در دسترس قرار می گیرد.

 

گواهی‌های سپرده ارزی خود به دو دسته بانکی و یورو تقسیم می‌شوند که این امر به دلیل اهمیت و جایگاه بازار ایالات متحده آمریکا و اروپا در بازار پول جهان است همچنین گواهی‌های سپرده ارزی که به قصد فروش در آمریکا منتشر می‌شوند به نام گواهی‌های سپرده بانکی و گواهی‌های سپرده‌ای که برای فروش  به گواهی‌های سپرده یورو معروفند. بدیهی است که این گواهی‌ها برای فروش در مناطق دیگر جهان نیز منتشر می‌شوند که به دلیل اهمیت کمتر، نام استانداردی برای آن‌ها وجود ندارد. همچنین نوع دیگری از گواهی‌های سپرده وجود دارند که توسط مؤسسات اعتباری غیربانکی منتشر می‌شوند و به نام گواهی‌های سپرده اعتباری معروف هستند.

چه کسانی می‌توانند اوراق گواهی سپرده بخرند؟

خرید اوراق گواهی سپرده برای همه مشتریان حقیقی و حقوقی میسر و فرآیند انجام آن مشابه است.

اگر قصد فروش اوراق را داشتیم چه کنیم؟

این اوراق قابل بازخرید قبل از سررسید با نرخ سود ۱۴ درصد است که مشتری در صورت تمایل، با مراجعه به شعبه بانک و تکمیل فرم بازخرید می‌تواند آن را به بانک واگذار کند. در این صورت فقط صاحب اوراق با ارائه مدرک شناسایی معتبر و اصل رسید اوراق، حق بازخرید اوراق مربوطه در شعبه عامل را دارد. خوب است بدانید در صورت تمایل به فروش همه یا بخشی از اوراق قبل از ۳۰ روز از زمان خرید، هیچ سودی به شما تعلق نمی‌گیرد.

تفاوت فروش اوراق مشارکت و گواهی عام و خاص توسط دولت و بانک مرکزی و بانک‌ها و موسسات مالی:

در هر جامعه برای گسترش بازار‌های مالی و رشد تولید و بالا بردن سطح رفاه عمومی، استفاده از اوراق یکی از ابزار‌های مناسب برای اجرای سیاست‌های مالی و پولی است به علت آنکه فروش اوراق مشارکت دولت و فروش گواهی‌های عام و خاص توسط بانک‌ها به منظور جمع آوری وجوه سرگردان و آزاد نزد مردم و شرکت‌ها و حتی موسسات مالی صورت می‌پذیرد. دولت و بانک‌ها با جمع‌آوری وجوه اقدام به تجهیز منابع برای تامین مالی طرح‌های زیر بنایی و پروژه‌ها و طرح‌های اقتصادی می کنند و همین امر موجب بازگشت و تزریق مجدد پول به جامعه در قالب تسهیلات و اعتبارات می شود.

 فروش اوراق مشارکت متعلق به بانک مرکزی توسط بانک‌ها به مردم و شرکت‌ها و حتی بانک‌ها باعث انتقال منابع به بانک مرکزی شده و باعث کاهش قدرت خرید در مردم می شود. با توجه به این امر، بانک مرکزی اقدام به اعمال سیاست‌های پولی و مالی و انقباضی و انبساطی و هدایت و کنترل نقدینگی در سطح جامعه کرده و می‌تواند به‌سهولت جریان‌های پولی جامعه را به‌نحو احسن هدایت و موج‌های حاصله را مهار کند.

اگر دولت اوراقی صادر و از طریق بانک‌ها به‌مردم بفروشد تاثیری در دارایی‌های بانک مرکزی و پایه پولی و در نتیجه عرضه پول نخواهد داشت، ولی درصورت خرید اوراق مشارکت از مردم و بانک‌ها توسط بانک مرکزی (جمع‌آوری اوراق صادره)، بانک مرکزی با خرید اوراق از یک طرف به دارایی‌های خود و منابع پایه پولی و از طرف دیگر به مصارف پایه پولی می‌افزاید و با تحویل پول در مقابل اوراق هم پایه پولی وهم عرضه پول را افزایش می‌دهد یا بالعکس هنگامی‌که بانک مرکزی در بازار اوراق مشارکت می‌فروشد مقدار پایه پولی کاهش یافته و حجم نقدینگی به میزان بیشتری کاهش می‌یابد.

با فروش اوراق توسط بانک مرکزی از دارایی‌های بانک مرکزی کاسته می‌شود که به‌معنی کاهش پایه پولی بوده و در واقع، چون پول توسط بانک مرکزی جمع‌آوری یا از جریان خارج می‌شود پس حجم پول در جامعه هم کاسته شده و به همین ترتیب حجم نقدینگی کاهش می‌یابد.

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: بورس بازار سرمایه گواهی سپرده بانک مرکزی گواهی های سپرده منتشر می شوند اوراق مشارکت گواهی سپرده قابل انتقال خرید اوراق فروش اوراق بانک مرکزی پایه پولی توسط بانک برای فروش جمع آوری گواهی ها بانک ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۳۵۰۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

باجه معطله در انتظار مراجعه حضوری!

به گزارش قدس خراسان، در شرایط فعلی که بسیاری از خدمات دولتی اعم از صدور و ارسال انواع کارت‌ها از جمله کارت ملی، گواهی‌نامه، پایان‌خدمت و برخی از این موارد در کنار داغ شدن بازار خریدهای اینترنتی توسط پست انجام می‌شود، سرعت عمل و دقت در کار از اهمیت بالایی برخوردار بوده که البته ارائه چنین خدماتی مرتبط با فعالیت‌های شرکت پست است. توقع مردم دریافت دقیق و بهنگام مرسولات پستی بوده و هست. با وجود این اما برخی از شهروندان در دریافت مرسولات پستی‌شان با مشکل مواجه می‌شوند.

گواهی‌نامه‌ای که چند ماه است، نرسیده

یکی از شهروندان با بیان این مطلب که چند ماه است پیامکی در خصوص تحویل گواهی‌نامه رانندگی به پست برایش ارسال شده؛ اما هنوز مرسوله پستی مورد نظر به دستش نرسیده، گفت: حدود چهار ماه پیش برای تعویض گواهی‌نامه رانندگی‌ام اقدام کردم. پس از مدتی پیامکی برایم ارسال شد که گواهی‌نامه‌ام به تاریخ فردای آن روز تحویل پست شده و به زودی به دستم خواهد رسید. پس از آن منتظر ماندم تا گواهی‌نامه‌ام از طریق پست به آدرسی که داده بودم، برسد.

وی ادامه داد: از آن تاریخ همان طور که گفتم، حدود چهار ماه می‌گذرد؛ اما هنوز مرسوله پستی که حاوی گواهی‌نامه رانندگی‌ام باشد، ارسال نشده است. چه باید بکنم؟ وقتی پیامک تحویل به پست برایم آمده، چرا پس از این مدت مرسوله‌ای دریافت نکرده‌ام؟

برای پیگیری این موضوع به ساختمان اداره کل پست خراسان رضوی می‌روم تا پیگیری کنم که در صورت بروز چنین مواردی چه باید کرد. به طبقه دوم ساختمان در قسمت باجه معطله راهنمایی می‌شوم. صندلی‌هایی که برای مراجعه‌کنندگان در نظر گرفته شده، همگی پر است و تعدادی از مردم ایستاده منتظر پاسخ‌گویی اپراتورها هستند. با یکی دو نفر از آن‌ها همکلام می‌شوم.

جوانی کاغذی در دست دارد و شماره‌ای روی آن نوشته شده و منتظر است نوبتش برسد. وقتی از او در مورد علت حضورش پرسیدم، گفت: چند ماه است خدمت سربازی‌ام تمام شده و طبق پیامکی که برایم ارسال شده، هنوز بسته پستی‌ای که حاوی کارت پایان‌خدمتم باشد، دریافت نکرده‌ام. امروز آمده‌ام تا این قضیه را پیگیری کنم.    

معطل دریافت سفارش خرید اینترنتی 

فرد دیگری با همان شرایط و شماره به دست، منتظر خوانده شدن شماره‌اش بود و خیلی هم عجله داشت و هر یکی دو دقیقه به باجه مراجعه می‌کرد و از اپراتور می‌پرسید چه زمانی نوبتش می‌شود و هر بار پاسخ می‌شنید، نوبتتان برسد، شماره را که خواندیم، بیایید. همه این افرادی که اینجا هستند، مثل شما عجله دارند. از او در مورد علت حضورش در باجه مرسولات معطله پرسیدم و او گفت: چند روز است از یکی از شرکت‌ها خرید اینترنتی داشته‌ام. چند بار با شرکت تماس گرفتم و آن‌ها گفتند همان روز برایتان با پست ارسال کردیم؛ اما هنوز مرسوله‌ام نرسیده است. با راهنمایی یکی از دوستانم به اینجا آمدم تا از این طریق پیگیر دریافت سفارش پستی‌ام باشم. از او پرسیدم در این مدت پستچی برای تحویل سفارش شما مراجعه نکرده و او جواب داد: خیلی منتظر رسیدن سفارشم بودم، در حالی که قرار بود سه روزه برسد؛ اما الان نزدیک ۱۰ روز می‌شود که بسته سفارشی‌ام تحویل داده نشده است!

 ۲ مرحله مراجعه برای تحویل مرسوله پستی 

مدیر کل پست خراسان رضوی در واکنش به گلایه‌مندی برخی از شهروندان در خصوص نرسیدن مرسوله پستی آن‌ها به مقصد گفت: هر مرسوله پستی که در چرخه توزیع قرار می‌گیرد، شهروندان می‌توانند با استفاده از کد رهگیری که در اختیارشان است، از طریق سایت شرکت پست در قسمت رهگیری مرسولات آن را رصد کرده و لحظه به لحظه مرسوله مورد نظر را رهگیری کنند و از وضعیت آن آگاه شوند.

محمدرضا شفیعی ادامه داد: همکاران ما برای تحویل مرسوله‌های پستی، در بخش توزیع دو بار به آدرس درج شده مقصد مرسوله مراجعه می‌کنند. اگر در این دو بار کسی در محل نبود که مرسوله را تحویل بگیرد یا آدرس درست نبود و یا مانند این موارد، مرسوله تحویل باجه معطله می‌شود که در این صورت افراد می‌توانند با داشتن کد رهگیری و آوردن مدارک هویتی، مرسوله خود را دریافت کنند.  
زمان و مکان‌ دریافت مرسوله‌ها از پست

وی بیان کرد: در هر باجه تحویل پست مرکزی (در طبقه دوم و انبار مبادلات) دو متصدی مشغول پاسخ‌گویی هستند که در مواقع ازدحام از ظرفیت دیگر همکاران نیز برای پاسخ‌گویی استفاده می‌شود.
باجه‌های تحویل در ۹ نقطه پستی سطح شهر مشغول پاسخ‌گویی به شهروندان محترم در نواحی ۴، ۷، ۸ و ۹ و دفاتر پست شهید رجائی، قاسم‌آباد، جاهدشهر، توس و سجاد به منظور رفاه حال شهروندان و حذف سفرهای درون شهری هستند.

مدیر کل پست خراسان رضوی گفت: مدت نگهداری مرسولات در باجه تحویل بر اساس نوع مرسوله (پیشتاز و سفارشی) و مفاد دستورالعمل‌های مربوط بوده که مدت نگهداری پست سفارشی ۱۵روز، پیشتاز داخله پنج روز، پیشتاز خارجه وارده ۱۵ روز – کارت سوخت تا زمان مطالبه طرف قرارداد – امانات داخله ۱۵روز، گواهی‌نامه رانندگی و کارت خودرو سه ماه و گذرنامه یک ماه است.
بسته‌های امانت داخله در صورت صحت آدرس و دسترسی نداشتن به گیرنده ۱۵ روز در باجه تحویل، نگهداری شده و در صورت مطالبه نکردن گیرنده، به مبدأ عودت می‌شود .

خبرنگار: هاشم رسائی‌فر

هاشم رسایی‌فر

دیگر خبرها

  • افزایش فروش آیفون در چین
  • تخفیف‌های آیفون در چین کارساز شد
  • ۱۴ کار خطرناک که در بورس نباید انجام داد
  • سپرده بلندمدت دارایی‌های پرسپولیس در بانک شهر
  • معامله نخستین گواهی سپرده سکه صادره خزانه بورس کالا
  • هشتمین مرحله قرعه‌کشی سپرده سبای بانک پارسیان برگزار شد
  • اوکراین ناتوان در پرداخت بدهی خارجی
  • باجه معطله در انتظار مراجعه حضوری!
  • مدل جدید اعتبار سنجی بانک ها برای دریافت وام ؛ خلافی خودرو هم تاثیرگذار شد؟
  • نقدینگی کنترل نمی‌شد، گرفتار ابَر تورم می‌شدیم